• Zorgwethouder Hans Nijhof kocht de eerste tas van Nico Spierenburg, onder toeziend oog van Ina van Ravenswaaij van het regiobestuur van Alzheimer Nederland.

    Edith Hazelzet

Winkels Leersum steeds dementievriendelijker

LEERSUM Het is donderdag 21 september Wereld Alzheimerdag, een dag die Nico Spierenburg nooit onopgemerkt voorbij laat gaan. De manager van de Leersumse Albert Heijn neemt al jaren het voortouw om winkelen in de supermarkt te vergemakkelijken voor mensen met dementie. Binnenkort kunnen Leersumse ondernemers een training volgen in de omgang met klanten met Alzheimer. En bij AH Leersum is een actie gestart om het werk van de Alzheimer Nederland financieel te steunen.

Edith Hazelzet

 

'Het verhaal achter deze tas zit 'm in de boodschap'. Dat is de tekst op de stevige katoenen shopper die sinds maandag voor 2,99 euro te koop is, exclusief bij én gesponsord door Albert Heijn Leersum. Per verkochte tas gaat er een euro naar Alzheimer Nederland voor onderzoek naar dementie en de ziekte van Alzheimer. Het idee is van Nico Spierenburg. Zijn inzet als voormalig AH-manager in Doorn voor een dementievriendelijke supermarkt trok (inter)nationaal de aandacht. Spierenburgs initiatief vond navolging, zowel in winkels als in het openbaar vervoer. Binnen AH wordt binnenkort van het honderdste filiaal het personeel getraind in de omgang met Alzheimerpatiënten. Ook werkte hij mee aan de ontwikkeling van een opleiding voor mbo'ers Zorg en Welzijn. ,,Zij gaan vervolgens medewerkers in het mkb trainen. Hiermee komen we weer een stapje dichterbij de dementievriendelijke samenleving die ook staatssecretaris Van Rijn voorstaat."

 

LAAT ZE NIET STAAN En dat is hard nodig; doordat we steeds ouder worden ontwikkelt inmiddels een op de vijf mannen een vorm van dementie. Bij vrouwen is dat zelfs een op de drie. ,,De kans dat je het zelf krijgt of dat je er mee te maken krijgt, in je familie, op straat, op je werk, neemt dus steeds meer toe. Het is belangrijk dat mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen in de maatschappij. Daarom vind je in onze winkel ook informatie over de actie 'Laat ze niet staan'."

Samen dementievriendelijk, een initiatief van onder meer Alzheimer Nederland, verzamelt met de actie steunbetuigingen om lokale politieke partijen te bewegen om beleid voor een dementievriendelijke samenleving op te nemen in hun verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. Op samendementievriendelijk.nl zijn online trainingen te volgen.

 

SCHRIJNEND De betrokkenheid van Spierenburg bij dementie is terug te voeren op zijn eigen familie. ,,Ik heb met mijn opa's en oma's zelf ervaren hoe het is. Dat leidde tot schrijnende situaties waarbij mijn oma 's nachts op straat rondzwierf in haar nachtpon en door de politie thuisgebracht moest worden. Zulke dingen vergeet je niet."

Naast zijn werk bij AH is Nico al bijna zes jaar actief als vrijwilliger bij een zorgboerderij. ,,Dat vind ik zo leuk om te doen. Ik haal mensen met dementie thuis op met een busje en breng hen naar de boerderij. Onderweg zingen we liedjes, en hebben we de grootste lol met elkaar."

In Doorn viel hem door dit werk op, dat zijn medewerkers geen idee hadden hoe om te gaan verwarde klanten. ,,Als ze dat zouden weten, zouden we hen ook goed kunnen helpen dacht ik toen. Hieruit ontstond een projectgroep en later de training die nu verder binnen AH wordt uitgerold en de mbo-opleiding. Met name jonge medewerkers vertelden me dat ze er ook in hun privéleven veel aan hebben. Nu staan ze vooraan om deze klanten te helpen, en mantelzorgers vinden het zo fijn dat ze hen even onder gevaar uit het oog kunnen verliezen. Mensen komen speciaal naar Doorn vanwege deze service. Dat willen we in Leersum ook bereiken."