• ..

Spanningen en stress ontladen met TRE

Advertorial

DOORN Jezelf beter leren kennen. Leren vertrouwen op wat je voelt in je lichaam en daar zelfvertrouwen en energie uit halen. Sansoma Instituut voor Lichaamsbewustzijn biedt op vele niveaus mogelijkheden om aan bewustwording te werken. Er zijn laagdrempelige activiteiten, zoals core gym, interactieve massages of energiewerk. Maar Sansoma biedt ook meer verdieping aan, zoals psychotherapiesessies core energetica en therapie voor ouder en kind. Voor iedereen, man en vrouw, jong en oud, is er iets te vinden bij dit instituut voor lichaamsbewustzijn. Roelien Heldt werkt met TRE: Tension/Trauma Releasing Exercises. Dit bestaat uit een serie oefeningen die spanning in het lichaam helpt verminderen.

Roelien Heldt maakte in 2014 haar opleiding tot TRE-therapeut. Vanaf toen gaf ze sessies vanuit haar praktijk aan huis maar sinds januari doet ze dit bij Instituut Sansoma. ,,Ik vond het heel fijn mijn praktijk vanuit hier te gaan voeren, omdat ik graag in een team werk vanuit een fijn gebouw, waar iedereen bezig is met welzijnsverbetering." De behandelingen die Heldt geeft zijn zowel individueel- als groepsgericht. ,,Het zijn kleine groepjes waarin ik de tijd neem om iedereen persoonlijk veel aandacht te geven voor zijn of haar eigen proces.

ONTSPANNEN TRE is een methode om spanning die zich heeft vastgezet in je lichaam te ontladen. ,,Deze methode activeert je eigen ontspanningsmechanisme. Iedereen heeft dat van nature, alleen hebben we onszelf afgeleerd het te gebruiken", zegt Heldt. ,,Mensen die er het meeste aan hebben voelen in hun lijf dat ze te veel spanning met zich meedragen. Dat kan zijn door spierpijn, stijfheid, hoofdpijn of altijd een onrustig of gespannen gevoel. Echt spanning gerelateerde klachten. Maar ook mensen die veel trillen zonder dat daar een oorzaak voor te vinden is, kan TRE vaak helpen. Vaak zijn dit soort klachten uitingen van te veel spanning in een lichaam. In feite leer ik cliënten op een prettige manier met de trillingen in hun lichaam om te gaan. Het lichaam te laten vertellen waar spanning zit en ook los te laten. Alle bewegingen gaan automatisch en worden aangestuurd door het centrale zenuwstelsel. In feite vindt er hier een reset plaats, waardoor mensen meer contact met hun lichaam en hun gevoel kunnen krijgen. Zo worden blokkades opgelost die het zelfherstellend vermogen in de weg zaten."

Naast het begeleiden van dit proces geeft Heldt tips om er thuis mee aan de slag te gaan. ,,Het is ook echt de bedoeling om er thuis mee te werken. Ik leer mijn cliënten de methode, maar stimuleer ze om er binnen de eigen omgeving ook mee aan de slag te gaan. Daarmee vergroot je het lichaamsbewustzijn waar je ook bent en wordt het geïntegreerd in je hele leven." Sommige mensen vinden dat een grotere uitdaging dan anderen, dat verschilt per persoon. Om blijvend effect te behalen, is het goed om minstens elke maand een TRE-sessie met begeleiding te doen. ,,Dan kan ik mijn cliënten goed volgen in hun ontwikkeling, evalueren hoe het is gegaan en kijken wat de volgende stappen zijn", vertelt Heldt. Op zaterdag 24 maart geeft Heldt een presentatie tijdens het Sansoma Festival Life. Om zelf TRE te ervaren is het mogelijk om een individuele afspraak te maken. Belangstellenden kunnen zich ook aanmelden voor een introductieworkshop, op donderdag 28 maart van 19.30 tot 21.30 uur en op woensdag 17 april van 10.00 tot 11.30 uur. Voor meer informatie: sansoma.nl.