• Monique José Timmermans

Zwerfsteneneiland in de Zanderij opgeschoond

MAARN Het Zwerfsteneneiland in de Zanderij is helemaal opgeschoond. ,,Alle uitgezaaide berkjes en andere struiken die de stenen aan het zicht onttrokken zijn weggehaald door een lokaal hoveniersbedrijf en de stenen zelf hebben we schoongemaakt. Bovendien is het hek voor het eiland verbeterd omdat we helaas te maken hadden met vandalisme", vertellen Peter Enter en Mirjam van Oord.

Monique José Timmermans

Beiden zijn geboren en getogen in het gebied en dragen samen met de bestuursleden Annet Werkhoven en Jan Kees Bos zorg voor behoud en ook voor verbetering van de educatieve waarde. ,,Er komen veel groepen, waaronder scholen, het is vanuit historisch en biologisch oogpunt heel interessant. Je leert echt met andere ogen kijken naar de omgeving waar je woont."

NIEUWE START Na het overlijden van Wim Hoogendoorn -de motor achter het zwerfsteneneiland - is er even een adempauze geweest. ,,Nu gaan we op volle kracht vooruit. Het 'groot onderhoud' is mogelijk geworden dankzij een subsidie van het Streekfonds Utrechtse Heuvelrug.. Heel graag willen we ook een ontdekkingspad realiseren, zodat nog meer interessante aardkundige locaties in het gebied onder de aandacht komen. Echter hiervoor moeten we nog financiële middelen vinden."

WANDELEN Vooralsnog zijn Enter en Van Oord heel blij met de opknapbeurt die het Zwerfsteneneiland heeft gehad. De schaapskudde van Treeker Wissel graast deze zomer regelmatig tussen de stenen, om te voorkomen dat het groen weer gaat woekeren. Vrij wandelen door het gebied is mogelijk door via de trappen op twee locaties aan de Bergweg af te dalen naar het pad met een bruggetje over het water.

RONDLEIDING Belangstelling voor een rondleiding? Maandelijks is er een gratis rondleiding, zie facebookpagina 'zwerfsteneneiland Maarn' of mail naar zwerfsteneneiland@studiomirjam.nl.