• De kerstverlichting bestaat uit hele en halve bomen van led-lampjes.

    Edith Hazelzet

Nieuwe kerstverlichting in Leersum

LEERSUM De jaarlijkse discussie onder Leersumse ondernemers over de (on)mogelijkheden van een gezamenlijke kerstverlichting langs de Rijksstraatweg en bij het winkelcentrum, groeide bijna uit tot een geheel eigen kersttraditie. Allerlei opties passeerden de revue binnen de ondernemersvereniging en later ook binnen de BIZ, maar de provinciale status van de doorgaande weg gooide telkens weer roet in het eten. Na wat omdenken is een uniforme kerstverlichting nu een feit.

Edith Hazelzet

Het gegeven dat de Rijksstraatweg een provinciale weg is, brengt beperkingen met zich mee wat betreft de daar toegestane uitingen en aankleding. Daarop liepen in het verleden al vele ideeën stuk, en ook wilde niemand deze arbeidsintensieve kar trekken. In de tijd van de Leersumse burgemeester Feith nam Peter Jansen van het gelijknamige metaalconstructiebedrijf de omvangrijke klus zeven jaar lang op zich.

LED-KERSTBOMEN Sindsdien vonden de ondernemers aan de doorgaande weg het wel jammer, dat ze niet bij konden dragen aan de decembersfeer door het hele dorp. Onder leiding van Sander van Engelen (Steenwijk Schoenen) van de commissie aankleding van de BIZ, kwam men tot een werkbare oplossing. Deze is gebaseerd is op de infrastructuur die Peter Jansen ooit bedacht en aanlegde. De kerstversiering bestaat dit jaar uit 35 grote en 35 kleine 3D kerstbomen met moderne led-verlichting, deels op eigen grond van ondernemers, deels aan de gevels van het winkelcentrum.

Van Engelen: ,, Dit jaar zijn ze nog niet bij elke ondernemer te zien. In 2020 rollen we het verder uit en benaderen we meer ondernemers. Nu zorgen we in eerste instantie voor een evenredige spreiding door het dorp."

Op maandag 2 december 's avonds werd de kerstverlichting aangebracht door een groepje ondernemers, ondersteund door vrijwilligers en een hoogwerker. ,,We hopen dat de inwoners onze inspanning waarderen, om Leersum mooi en duurzaam te verlichten."