• (v.l.n.r.) Ruth van Veldhuizen, Gert van Leeuwen en Kathelijne Welzenbagh zijn namens de Doornse winkels iedereen dankbaar voor hun lokale inkopen.

    Babs Bouwman

'Lokaal shoppen is extra leuk'

DOORN Het kan niemand ontgaan zijn dat het dorp dit jaar extra feestelijk is aangekleed. Naast de feestverlichting die de donkere dagen opvrolijkt, zijn de winkelstraten in Doorn dit jaar ook voorzien van kerstbomen met lampjes. Ze maken het dorp gezellig en aantrekkelijk voor het winkelende publiek. De grote vraag is natuurlijk wie er voor deze welkome aankleding van het dorp zorgt.

De Doornse winkeliersvereniging VOCD, kortweg Doornse winkels, is het brein achter het sfeervolle winkelgebied. Zij slaan de handen ineen om deze kerstversieringen te financieren. Maar zij zorgen ook voor de fleurige hanging baskets in zomermaanden, de intocht van Sinterklaas en andere activiteiten, zoals Doorn Doet of de roze loper actie. Natuurlijk is dat ook uit eigenbelang en zijn ze blij met veel winkelend publiek.

Maar het heeft ook voordelen voor de consument. Want hoe leuk is het dat Doorn talloze unieke winkels rijk is, met veel eigen ondernemers die een hoog service niveau bieden. Dat de winkelstraten er verzorgd en uitnodigend uitzien. Weinig leegstand en nota bene voldoende gratis parkeergelegenheid. Waar vind je dat nog?

BELEVING ,,Het speerpunt van de Doornse winkels ligt dit jaar op de aankleding van het dorp", vertelt Gert van Leeuwen. ,,Wij willen dat mensen met plezier komen winkelen." Het spreekt voor zich dat ondernemers blij zijn als mensen lokaal hun aankopen doen. ,,Online kopen is tegenwoordig heel gewoon, maar vaak wordt het gemak hiervan iets te veel geromantiseerd. Want hoe vaak ben je 'thuis' als het pakket bezorgd wordt? En wat te zeggen van de enorme milieubelasting van alle bezorgingen aan huis? Shoppen in een fysieke winkel zien mensen gelukkig nog steeds als een beleving. Je kunt zien wat je koopt, voelen, ruiken en proeven. Het assortiment van 'eigen winkels' is kwalitatief hoog en met zorg uitgekozen. Bovendien kun je uitgaan van betere service en is er tijd voor een persoonlijke praatje. Bovendien kunnen klanten in Doorn nagenoeg alles vinden wat je nodig hebt."

COMPLIMENT Het bestuur van de vereniging van Doornse Winkels bestaat uit: Gert van Leeuwen, Ruth van Veldhuizen, Kathelijne Welzenbagh, Marcus en Jacqueline Blok, Marco Pot en side kick Berry van Kruistum. In overleg met de gemeente, bespreken ze onderwerpen die het algemeen belang raken, zoals de toegankelijkheid van het dorp, parkeerbeleid en openbare voorzieningen. Eventuele werkzaamheden van nutsbedrijven gaan in goed overleg, waarbij de overlast geprobeerd wordt tot een minimum te beperken.

Ruth van Veldhuizen wil het winkelende publiek graag een compliment geven: ,,Het heeft de mensen niet weerhouden naar onze winkels te komen en daarvoor willen wij ze bedanken", aldus Ruth van Veldhuizen.

Kortom, om het dorp leuk en gezellig te kunnen houden hebben de winkels en de consument elkaar hard nodig. Zo houden ze samen Doorn levendig.

Meer informatie op facebook.com/doornsewinkels