• Nancy Hooijer.

Welnúh start nieuw project voor dementerenden en mantelzorgers

HEUVELRUG Welnúh gaat vrijwilligers werven die mantelzorgers en dementerenden willen ondersteunen. Vrijwilligers kunnen zich vanaf nu aanmelden.

,,Steeds meer ouderen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug hebben te kampen met dementie. Het aantal mensen dat aan dementie lijdt neemt de komende jaren alleen maar toe. Tegelijkertijd is het de bedoeling dat mensen langer in hun eigen huis blijven wonen met als gevolg dat de mantelzorgers zwaarder belast worden. Dementie is niet alleen voor de persoon die de ziekte heeft een probleem, ook voor (het leven van) de mantelzorger heeft het grote gevolgen. Uit onderzoek is gebleken dat gecombineerde ondersteuning -van zowel de dementie patiënt als de mantelzorger- effectiever is dan wanneer één van beiden ondersteuning krijgt. Reden voor Welnúh om met name sociale ondersteuning voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, te willen verbeteren.''

Dit zegt Nancy Hooijer van de Stichting Welnúh. Nancy is verantwoordelijk voor een project waarbij mantelzorgers en dementerenden ondersteuning op maat krijgen. Deze ondersteuning wordt geboden door een vrijwilliger. Voorbeelden zijn een gemeenschappelijk uitstapje, samen koken met de mens met dementie of juist het koken een keer over nemen zodat de mantelzorger even rust kan nemen, een luisterend oor voor de mantelzorger zijn of even naar buiten en een ijsje eten bij de ijssalon om de hoek. ,,Voor veel mensen met dementie en hun mantelzorgers geldt dat hun sociaal netwerk kleiner wordt. De (mantel)zorgvrijwilliger kan hierin een aanvulling zijn en wat verlichting brengen."

,,We gaan nu vrijwilligers werven die mantelzorgers en dementerenden willen ondersteunen", vervolgt Hooijer. ,,Deze vrijwilligers volgen een korte cursus zodat ze goed beslagen ten ijs komen. Tijdens de cursus komen thema's als dementie, werking van het brein aan bod en worden tips gegeven hoe met mensen met dementie om te gaan. De vrijwilligers die gezocht worden zullen bereid moeten zijn om een relatie voor een langere tijd aan te gaan en een zekere flexibiliteit is belangrijk. Welnuh zorgt voor een zorgvuldige matching en biedt ook begeleiding aan de vrijwilligers. Welnúh werkt samen met onder meer de casemanagers dementie, ontmoetingscentra dementie en Stichting Handje Helpen.''

Wilt u vrijwilliger worden of heeft u andere vragen? Neem contact op met Nancy Hooijer door te mailen naar n.hooijer@welnuh.nl of te bellen naar 0343-523000.