• Belangstellenden, waaronder burgemeester Naafs (midden), zagen dat het nieuwe afwateringssysteem prima werkt.

    Wilco Willemse

'In tien minuten tijd was tank half leeg'

AMERONGEN Het college van burgemeester en wethouders en raadsleden van verschillende partijen brachten afgelopen dinsdagmiddag een bezoek aan de Koenestraat in Amerongen. Daar zijn de werkzaamheden voor het veiliger en regenwaterbestendiger maken nog in volle gang. Ook aannemers en technici waren aanwezig om uitleg te geven en eventuele vragen van omwonenden en betrokkenen te beantwoorden. Hoogtepunt van de middag was een nulmeting, waarbij getest werd of het systeem voor afwatering goed werkt op de kruising Koenestraat–Tabakslaan.

Wilco Willemse

Voor de meting stond een tankwagen met 30.000 liter water klaar. In tien minuten liep die half leeg en zo kon een flinke regenbui nagebootst worden. Projectleider Kees van Zutphen: ,,Als het hier flink regent, komt er per uur zomaar 1.000 kubieke meter water van de berg naar beneden, dat is één miljoen liter. In je regenmeter staat dan ongeveer 35 millimeter water. We kijken vanmiddag of het vernieuwde systeem die hoeveelheid aan kan en hoe snel het water wegzakt in de bodem. Het systeem met grote opvangroosters en infiltratiebuizen moet er voor zorgen dat het hemelwater geen overlast vormt in het dorp."

IN NO TIME Toeschouwers zagen dat de hoeveelheid water geen enkel probleem was. Van Zutphen: ,,Iedereen heeft kunnen zien hoe goed het water afgevoerd werd. De stoepranden liepen bijna over en toch kwam daarvan geen druppel over de drempel. In de infiltratieput zagen we ook dat er in no time vier kubieke meter wegzakte in de grond. Dat zijn goede berichten. We kunnen spreken van een geslaagde test."

BEWONERSCOMITÉ Ongeveer vijftig belangstellenden waren afgekomen op het testmoment, waaronder voorzitter van het bewonerscomité Koenestraat, Harry Ruijs: ,,Wij maakten ons vooral zorgen over de veiligheid op de Koenestraat. We zijn voor 95 procent tevreden met de werkzaamheden tot nu toe. De beperkte breedte en drukte van het verkeer zijn niet te verhelpen, maar verder ziet het er goed uit. De drempels zijn her en der wel erg hoog, hopelijk wordt daar nog eens naar gekeken."

Wethouder Gerrit Boonzaaijer kon Ruijs meteen geruststellen: ,,Vanochtend is de drempel voor zorgcentrum Elim aangepast, die was te hoog."

VERTRAGING Wethouder Boonzaaijer vertelde ook dat de werkzaamheden niet, zoals gepland, afgerond zijn voor de zomervakantie: ,,Bij het graven is de aannemer verschillende leidingen tegengekomen, die niet ingetekend stonden. Dat maakt de graafwerkzaamheden lastig. Waar het liefst een grote machine gebruikt wordt voor het graven, moest regelmatig de schep erbij gepakt worden. Bij sommige putten was het centimeterwerk. We kunnen daardoor niet voorkomen dat er vertraging optreedt. Als alles nu verder volgens plan verloopt, kan de Koenestraat eind september weer open voor verkeer en hebben we dan alleen nog wat kleine werkzaamheden ter afronding. Maar daar heeft het verkeer geen last van."