• Terra Incognita

Staatssecretaris maakt Zeeuwen excuses om mariniersverhuizing

DOORN (ANP) Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) heeft in de Tweede Kamer excuses aangeboden aan de Zeeuwen en aan de Kamer voor haar handelen in de kwestie van de verhuizing van de marinierskazerne in Doorn. Deze verhuizing naar Vlissingen gaat niet door en dat heeft Visser te lang voor zich gehouden, erkende ze.

Een tijd lang heeft de bewindsvrouw haar twijfels voor zich gehouden over de verhuizing, na kritische signalen uit het Korps Mariniers. ,,Als ik erop terugkijk, zie ik dat ik Zeeland en de Kamer mee had moeten nemen in de twijfels", aldus Visser in een emotionele verklaring. Ze begrijpt dat de Zeeuwen ,,teleurgesteld en boos zijn. Ik kan allerlei kwalificaties bedenken. Dat realiseer ik me. Ik wil daarom ook naar u toe mijn excuses aanbieden."

,,Ik vond niet dat ik lichtzinnig mijn twijfels kon uitspreken, zonder te weten of er alternatieven waren", legt de staatssecretaris uit. Ze was bang dat ze ,,emotie, twijfel en onrust" zou oproepen. Maar dat is juist gebeurd nadat ze haar twijfels zo lang geheim heeft gehouden, aldus Visser.

Visser ging tijdens het debat naar de smaak van Kamervoorzitter Khadija Arib zelfs iets te vaak door het stof. ,,Laten we het even zakelijk houden", merkte ze op een gegeven moment op

Kamerleden blijven kritisch. 50PLUS-leider Henk Krol vraagt zich af: ,,Kan ik in de toekomst vertrouwen op deze staatssecretaris dat ze nooit meer zó regentesk handelt?" Kees van der Staaij (SGP) hield Visser in het debat voor Visser dat Zeeuwse bestuurders zeggen dat de bewindsvrouw tot het laatste moment heeft ontkend dat er naar alternatieven werd gekeken.

Maar volgens de staatssecretaris heeft ze ,,een ontwijkend antwoord" gegeven, maar ze erkent dat ze daarmee de Zeeuwen ,,op het verkeerde been" heeft gezet.