• avocado

Gezondheidsvoordelen van avocado’s

De avocado is populair. Dit komt door de heerlijke smaak van deze peervormige vrucht en de gezondheidsvoordelen van het product. In dit artikel laten we zien welke gezondheidsvoordelen er zijn.

Wat is een avocado?
Avocado's komen oorspronkelijk uit Mexico en werden daar voor het eerst gecultiveerd, ongeveer 2500 jaar geleden. In Nederlandse supermarkten vinden we voornamelijk de Hass avocado terug. Deze avocado blijft goed houdbaar, vinden wij lekker om te eten en kent een uitstekende opbrengst. Gemiddeld is de avocado zo'n 250 gram per stuk. De avocado is herkenbaar aan zijn zwartbruine kleur en zal van groen naar bruin verkleuren tijdens het rijpingsproces. De schil van een avocado is ruw en kent bobbeltjes. Avocado's worden meestal rauw gegeten en niet verhit. Toch zou een avocado verhit kunnen worden, je kunt een avocado koken of bakken. Avocado's zijn rijk aan gezonde omega 3 vetzuren. Je vindt deze normaal alleen in voeding met een dierlijke oorsprong en noten of zaden. Het is daarom bijzonder dat omega 3 vetzuren zich in avocado's bevinden. Dit in combinatie met vitamines, voedingsvezels en mineralen maakt de avocado enorm gezond.

Gezondheidsvoordelen van avocado's
Avocado's kennen tal van gezondheidsvoordelen. We nemen er een aantal met je door:

? Goed voor het cholesterolgehalte

Een te hoog cholesterolgehalte wordt in verband gebracht met verhoogde risico's op slagaderverkalking, een enorm gezondheidsrisico waar onder andere de kans op een hartaanval mee vergroot wordt. Vervelend is dat je weinig van een te hoog cholesterol merkt, pas als dit uitvoerig in het bloed onderzocht wordt. Avocado's helpen om het slechte LDL cholesterol te verlagen. HDL wordt gezien als goed cholesterol, dit wordt verhoogd door avocado's. In een studie is aangetoond dat dit daalde met 16% op het moment dat er avocado's werden toegevoegd aan een dieet.
? Ontstekingsremmende vetzuren
Ontstekingen zijn de basis van allerlei aandoeningen. Ook kanker, diabetes en hart- en vaatziekten worden mede(veroorzaakt) door ontstekingen. Avocado's zitten naast omega 6 vetzuren ook vol met omega 3 vetzuren. Het grootste deel van de vetzuren bestaat uit oliezuur. Van oliezuur is aangetoond dat het een positieve invloed heeft op ontstekingen, met name in combinatie met omega 3 vetzuren zoals bij avocado's en ook olijfolie het geval is.
? Helpt om op gewicht te blijven
Avocado´s helpen je om op een gezonde manier op gewicht te blijven. Zoals HappyHealthy.nl dat ook voor bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet aanbeveelt. Dit heeft te maken met onder andere de vezels die we in avocado vinden. Het verzadigende effect daarvan, maakt het eenvoudiger om minder te eten. In wetenschappelijke studies is dit aangetoond.