Maarnse neurowetenschapper genomineerd voor talentprijs

MAARN De Maarnse hersenonderzoeker dr. Jinte Middeldorp is genomineerd voor de talentprijs van Alzheimer Nederland. Dat is een prijs voor de meest veelbelovende onderzoeker op het gebied van dementie in Nederland. Van Middeldorp maakt kans op 100.000 euro als ze de prijs wint. Er kan nog op haar gestemd worden tot en met maandag 30 september. 

Het onderzoek waar Middeldorp momenteel in het Hersencentrum van het UMC Utrecht aan werkt, richt zich op de vraag hoe veranderingen in het bloed bij het ouder worden bijdragen aan cognitieve veranderingen.

AANGRIJPINGSPUNTEN Het is haar doel om te ontdekken welke processen in de hersenen worden aangetast en welke stoffen hiervan de oorzaak zijn. Dit zal voor nieuwe aangrijpingspunten zorgen om een medicijn te ontwikkelen tegen dementie. Vervolgens kan er gemeten worden wanneer deze veranderingen plaatsvinden, om zo vroeg mogelijk de ziekte aan te pakken, zodat de kwaliteit van leven van veel ouderen behouden blijft. 

TOEKOMST Met de prijs van Alzheimer Nederland krijgt Middeldorp de kans om haar vernieuwende onderzoeksideeën verder uit te voeren. Het zou haar tijd geven om grotere subsidies aan te vragen met als doel een eigen groep te starten die samen met haar wil werken aan een toekomst zonder dementie. 

Stemmen kan nog tot maandag 30 september via alzheimer-nederland.nl/talentprijs. Deze stemmen tellen mee in de eindbeoordeling van de jury.