• Tine Stolmeijer, Truus Beuks en Erdie Burema (vlnr.) hebben de verrassing voorbereid.

    Monique Jose Timmermans

Gastvrouwen in het zonnetje gezet

MAARSBERGEN Een en al waardering is er voor de drie dames die wekelijks als gastvrouw ervoor zorgen dat de koffie klaarstaat en de wetenswaardigheden over de Maarsbergse gemeenschap worden gedeeld. En dat al vijf jaar lang, elke woensdag tijdens de koffie-ochtend in 't Gebouwtje. Vandaar dat de pet rondging en er cadeaus zijn gekocht voor Nel van Wolfswinkel, Lien Odijk en Yvonne van de Waerdt.

Monique José Timmermans

De dames waren zeer verrast. Zoals een van de vaste bezoekers zegt: ,,Het is bijzonder goed wat zij allemaal organiseren voor de Maarbergse gemeenschap, in het bijzonder voor de ouderen. Ze weten steeds leuke dingen te bedenken om te doen en bovenal een heel gezellige sfeer te scheppen."

Tine Stolmeijer en Truus Beuks beamen dit van harte. Truus Beuks vertelt: ,,Als zestig jaar woon ik in Maarsbergen en in al die jaren is er veel veranderd in het dorp. Tijdens de koffieochtend komen veel mensen uit die eerste jaren, je kent ze nog van de tijd dat je aan het hek bij het schoolplein stond. Maar ook inwoners die minder lang in Maarsbergen wonen, worden tijdens de koffie-ochtenden deel van de gemeenschap. Nu wordt er veel meer verhuisd, ik denk niet meer dat de mensen die nu jong zijn zo'n hechte groep gaan vormen met hun mede-inwoners." Vanuit Maarn komt Tine Stolmeijer wekelijks naar Maarsbergen en ook Erdie Burema is inmiddels een graag geziene gast.

Als de koffie ingeschonken is, wordt lief en leed gedeeld tijdens een kort gezamenlijk moment. ,,Er is oprechte steun voor mensen die ziek zijn of een dierbare hebben verloren. Maar ook verjaardagen worden met traktaties gevierd. Kaarten worden gestuurd naar mensen die door omstandigheden niet kunnen komen." Ook de gymnastiek is een vast onderdeel van de ochtend en na gedane inspanningen is het tijd voor nog een kopje koffie en een gezellige napraat. De uurtjes tussen 10.00 en 11.30 uur vliegen zo voorbij. ,,Er zijn veel verhalen en altijd een luisterend oor. Naarmate je ouder wordt, denk je milder en lopen gesprekken makkelijker."

Naast de koffie worden er volgens Erdie Burema regelmatig ook activiteiten georganiseerd. Zo is er gebreid aan dekens en verteld over reizen. Af en toe gaat de groep op pad naar een attractie buiten het dorp. En telkens zijn het de dames Van Wolfswinkel, Odijk en Van de Waerdt die het organiseren. De deur van 't Gebouwtje staat op woensdagochtend open voor iedereen die behoefte heeft aan een gezellige koffieochtend, aanvang 10.00 uur.