• (v.l.n.r.) Teun Kruijswijk Jansen, Gina Peters, Betty Engelhard en Sjaan Veenhof: ,,Iedereen is tweede kerstdag welkom. -

    Babs Bouwman

Kerst vier je niet alleen, maar met elkaar

DOORN Samen kerstmis vieren ongeacht je geloof of afkomst. Dat organiseren de Zonnebloem, Martinusparochie en Maartenskerkgemeente op 26 december. Een ongedwongen samenzijn met allerlei activiteiten, muziek en aansluitend een feestelijk viergangendiner aan lange tafels. Niks hoeft, alles mag. Het gaat om ontmoeten, samen delen en naar elkaar luisteren.

Babs Bouwman

Teun Kruijswijk Jansen maakte een aantal jaren geleden een soortgelijk initiatief mee van de Dominicusgemeente in Amsterdam. Al jarenlang zet deze kerk met kerst haar deuren open voor mensen die behoefde hebben aan een dak en gezelligheid. De predikant was één van de zeshonderd aanwezigen en er heerste een bijzondere sfeer. Tijdens het eten zat hij tussen een prostituée en een scharenslijper. Er werden kerstliederen gezongen en er was saamhorigheid tussen al die verschillende mensen en culturen. Wat het met hem deed? ,,Ik knapte er van op mensen te ontmoeten die ik anders nooit zou tegenkomen. Je kijkt elkaar aan en luistert naar elkaar." Kruijswijk Jansen was onder de indruk en wilde dit ook in Doorn organiseren. Na het succes van vorig jaar dit jaar voor de tweede keer.

WELKOM De organisatoren van het ontmoetingsfeest op tweede kerstdag zijn allemaal vrijwilligers: Gina Peters van de Martinus Parochie, Betty Engelhard van de Zonnebloem en Sjaan Veenhof van de Maartenskerkgemeente. Gina Peters: ,,Ik vind het fijn om iets te kunnen betekenen voor anderen." Betty Engelhard vindt het een mooie manier om mensen uit hun isolement te halen: ,,Vaak kruipen gezinnen en familie bij elkaar en sluiten ze de deuren." Kruijswijk: ,,Hier is iedereen welkom! Het wordt geen zwaar kerkelijk geheel. Het gaat om samen zijn en niemand hoeft zich buitengesloten te voelen."

MADONNA'S Sjaan Veenhof is lid van de Maartenskerkgemeente en zij zorgt voor de logistiek en communicatie. Vanaf 16.30 uur gaan de deuren van Koningshof open. ,,Met sfeervolle pianomuziek ontvangt Piet de Vries de gasten, die wat met elkaar kunnen drinken, ontmoeten of een spel kunnen doen. Geen statisch geheel, maar ongedwongen rondlopen. Bijvoorbeeld langs de indrukwekkende expositie van kerststallen uit de hele wereld. Grappig om te zien dat een Chinese kerststal echt anders is dan eentje die je hier in de winkel ziet. Ook de collectie Madonna's is beslist de moeite waard om te bekijken."

FEESTELIJK Om 18 uur gaan de deuren van de Maartenskerk open, waar lange tafels feestelijk gedekt zijn om met elkaar de maaltijd te vieren. Professionele muzikanten als Arjan Veen en Jan Duindam brengen kerstliederen en verstillende gitaarmuziek ten gehore en Mariska Schouten vertelt een mooi verhaal. Rond half acht wordt het samenzijn afgesloten met koffie en iets lekkers erbij.

OPGEVEN Door de vele sponsoren en gulle giften is de bijdrage aan dit feestelijke samenzijn heel laag 7,50 euro p.p. Opgeven kan tot 16 december bij: Sjaan Veenhof 412613 (17.30-19 uur), Betty Engelhard 414650 of Gina Peters 06-23045492. De organisatoren hopen niet per sé op grote aantallen, maar vooral dat de mensen na afloop zeggen ,,Dit was echt fijn".

Bij het naar buiten gaan krijgen alle gasten een lichtje mee. Betty Engelhard vindt het een mooi idee dat er dan zestig kaarsjes vanuit de kerk het dorp in gaan. De drager van het licht is iemand die met een goed gevoel naar huis gaat. Ofwel de warmte van de avond waaiert uit.

Tweede Kerstdag, 26 december om 16.30 uur in Koningshof.