• ,,Reserveer op onze website een verwenmoment voor degene om wie je geeft, zodat zij zich weer even zichzelf voelt," nodigt Petra Odenthal uit.

    Look Good Feel Better

Look Good Feel Better geeft glimlach cadeau

LEERSUM Schoonheidsspecialisten in heel Nederland geven vanaf 4 februari, Wereldkankerdag, een maand lang gratis verwenmomenten cadeau aan vrouwen met kanker. Petra Odenthal uit Leersum organiseert dit landelijke evenement vanuit de Stichting Look Good Feel Better, waarvan zij directeur is.

Edith Hazelzet

Look Good Feel Better is een landelijke opererende non-profit stichting die sinds 2001 patiënten, professionals en publiek op een positieve en praktische manier informeert en adviseert over uiterlijke verzorging bij kanker. Door het geven van voorlichting en gratis workshops in 76 ziekenhuizen heeft de stichting al tienduizenden vrouwen en mannen met kanker geholpen om zich even beter te voelen ondanks hun ziekte.

 

BELANG Petra Odenthal, die van huis uit jurist is, kwam door toeval met de stichting in aanraking tijdens de oprichtingsfase. ,,Wij hebben thuis de traditie om Staatsloten te kopen met oud en nieuw, en dan fantaseren we wat zouden doen met twaalf miljoen. In 2001 wist ik het wel: ik ging stoppen met het werk dat ik had en een nieuwe richting zoeken. Na twee weken kwam de baan bij deze stichting voorbij. Het sprak me meteen aan om een organisatie met zo'n mooi doel op te zetten en landelijk uit te rollen. De band met de ziekte kwam geleidelijk, ik had er toen gelukkig nog geen ervaring mee in de persoonlijke sfeer." Het werken met en voor mensen is wat Odenthal motiveert. ,,Met uiterlijke verzorging had ik destijds niet zoveel, maar in de loop der tijd heb ik heel sterk ervaren wat het innerlijk teweegbrengt bij mensen, en besef ik het belang heel goed."

 

PRAKTISCH Kanker is een ziekte met ingrijpende gevolgen, niet alleen lichamelijk maar ook emotioneel. ,,Wanneer dan door medicatie ook je uiterlijk nog eens verandert, kan dat invloed hebben op je zelfvertrouwen. Die uiterlijke veranderingen kunnen variëren van het bekende verlies van haar tot velerlei huidproblemen bijvoorbeeld op plekken waar je bestraald bent. Hoe verzorg je deze? Hoe maak je je op wanneer je wenkbrauwen en wimpers zijn uitgevallen? Wij geven in onze workshops en ook een-op-een behandelingen voorlichting over deze zaken en praktische tips. Niet alleen over decoratieve cosmetica, maar ook haarwerkers geven informatie over pruiken en over alternatieve hoofdbedekkingen zoals sjaals."

 

ZELFVERTROUWEN Onderzoek laat zien dat drie op de vier vrouwen met kanker worstelen met de zichtbare veranderingen die de ziekte met zich meebrengt. ,,Hun welzijn wordt ook op die manier aangetast. Wij proberen hier in positieve zin een verschil te maken en dat wordt zeer gewaardeerd. Patiënten hebben tijdens behandelingen vaak al zoveel onprettige momenten met hun lichaam doorgemaakt, dat ze het een verademing vinden om eens niet op medische wijze aangeraakt te worden. Verwend te worden, even niet te denken aan, maar een momentje weer jezelf zijn en handvatten te krijgen wat te doen", aldus de Leersumse.

 

KEUZE Zij benadrukt dat wat de stichting biedt maar een heel klein onderdeeltje is in het hele proces van ziek zijn en beter worden, maar dat het wel erg belangrijk kan zijn voor het zelfvertrouwen, het sociale leven en energie kan geven. ,,Je hoeft maar naar een workshop te gaan om het te zien. 'Nu sta ik gewoon weer als moeder bij het schoolplein,' vertelde een deelneemster me ooit. Als je er niet ziek uitziet, dan heb je de keuze om het over je ziekte hebben. Hoe goed bedoeld ook, je hebt er geen zin in om er 24 uur per dag aan herinnerd te worden." Op de website van de stichting zijn foto's te zien van vrouwen voor en na de behandeling. ,,Dit doen wij om mensen te inspireren door ervaringen van anderen."

 

WORKSHOPS Look Good Feel Better heeft een netwerk van ruim 450 vrijwilligers, die de workshops in de ziekenhuizen geven. Deze worden allemaal door de stichting getraind om de kwaliteit te borgen. ,,Er wordt gewerkt met vaste teams; iedereen kent elkaar én de ziekenhuisstaf. In de trainingen worden de schoonheidsspecialisten voorgelicht over de problemen die voor kunnen komen. Wat ze wel, en wat ze niet mogen doen. Door een chemokuur is de huid bijvoorbeeld extra vatbaar voor ontstekingen; epileren is dus verboden. Ook leren we hen waar de grens ligt tussen adviseren en doorverwijzen." De behandelingen zijn niet-medisch en vrij van reclame. ,,We werken met vriendelijke, zachte producten van vaak grote merken, maar willen product-neutraal blijven. Iedere deelnemer krijgt een toilettasje met producten mee naar huis. De inhoud daarvan wisselt, en er zit voor iedere portemonnee iets in."

 

GEEF EEN GLIMLACH CADEAU Deze maand kunnen vrouwen met kanker gratis terecht bij bijna 450 schoonheidsspecialistes door het hele land. ,,De actie 'Geef een glimlach cadeau' was voorheen maar een dag, maar is nu uitgebreid naar de hele februarimaand. Zo kunnen meer mensen deelnemen, en ook op hun eigen tijdstip. Als je net een kuur hebt gehad, maak je misschien liever aan het eind van de maand een afspraak. De schoonheidsspecialiste doet wat jij prettig vindt, jij bepaalt. Zo ben je weer even cliënt in plaats van patiënt", besluit een gedreven Petra Odenthal, die helemaal op haar plek zit bij Look Good Feel Better. ,,Als ik nu twaalf miljoen zou winnen, geef ik er een paar aan de stichting, maar ik blijf er zeker werken!"

 

Het programma Look Good Feel Better bestaat wereldwijd in meer dan twintig landen en wordt veelal gratis aangeboden. Wie meer wil weten, iemand op wil geven of wil doneren, kan informatie vinden op:

lookgoodfeelbetter.nl