• Laura Meddens: ,,Ik vind het leuk om van de mensen te horen welke ontdekkingen ze doen. -

    Hubert van Zanten

Blinde kunstenares exposeert op Broekhuizen

LEERSUM In het Koetshuis van Parc Broekhuizen is tot 27 maart de expositie 'Bezieling' te zien van de blinde schilder Laura Meddens. 'De kunst van binnenuit' is het thema van deze expositie. Zeventien semi-abstracte schilderijen zijn er te zien die tezamen een goed beeld geven van het werk van Meddens.

Hubert van Zanten

,,De kunst komt ook echt van binnenuit", vertelt Laura Meddens, ,,in mijn hoofd zie ik beelden en die beelden zet ik om in mijn schilderijen. Ik ben niet mijn hele leven blind geweest, dertien jaar geleden ben ik volledig blind geworden. En pas daarna ben ik echt begonnen met schilderen."

OMZWERVINGEN ,,Ik ben geboren op Curaçao, een heel mooi eiland en daar heb ik een mooie en gelukkige jeugd gehad. Later ben ik met mijn ouders meeverhuisd naar Ierland en Engeland en uiteindelijk Leersum. Ik vind het daarom ook heel bijzonder dat ik in Parc Broekhuizen mag exposeren. Ik kan mij nog herinneren dat ik tussen de bomen door naar de vijver fietste. Daar gingen wij dan schaatsen, op de vijver en in de kreken. Volgens mij lag er toen elke winter wel ijs. Mijn moeder woont nog steeds in Leersum en geeft pianoles. Bij de opening van de expositie was zij er ook. Zij speelde toen piano na mijn openingspraatje. Dat was heel mooi."

,,Ik ben in Nijmegen Engels gaan studeren. Daarna ben ik in 1990 naar Amerika gegaan, maar als vanzelf ben ik toch weer op Curaçao terecht gekomen. Een paar jaar later begon ik slechtziend te worden. Ik ontwierp tropenkleding en wat ik ook erg fijn vond was pottenbakken. Heerlijk buiten op de veranda, onder een afdakje. Later heb ik dat in Nederland ook weer geprobeerd. Ik vond het water veel te koud. Jammer, want ik mis het wel."

BLIND Meddens vervolgt: ,,Het heeft nog een hele tijd geduurd, maar uiteindelijk na ruim veertien jaar was ik toch echt blind. Dat was een hele grote klap. Maar ergens gaf mij dat ook wel rust. Een eind aan de onzekerheid. Hoewel het wel even duurde voor ik zover was. Dat ik niet meer kan lezen of autorijden, dat gevoel van vrijheid, dat mis ik nog wel."

,,Ik ben in Amsterdam gaan wonen en uiteindelijk heb ik in 2015 het schilderen weer opgepakt. Hoewel het alweer lang geleden was. Ik heb het canvas zwart geschilderd en ben toen laag voor laag gaan werken met zilver en witte acryl verf. Ik kan echt genieten van de structuur van de verf terwijl ik deze met mijn vingers op het doek vastleg. De volgende ochtend kwam mijn dochter langs, zij vertelde mij dat ik moest stoppen, dat het schilderij klaar en prachtig was. En ze wilde het heel graag hebben." lacht Meddens. ,,Ze zag er dansende mensen in, daarom noem ik het schilderij 'Tango', als metafoor voor de dans van het leven. Ik kreeg veel lovende reacties en daarom ben ik verder gegaan."

EXPOSITIE Elke zondag vanaf 12:00 uur is Meddens zelf aanwezig in het Koetshuis en op dinsdag vanaf 11.00 uur. ,,Ik vind het leuk om van de mensen te horen welke ontdekkingen ze doen. Wat ze in de schilderijen zien. Soms zien mensen gezichten en een andere keer dieren of planeten. Als je vanaf een afstand naar een schilderij kijkt en dan langzaam dichterbij komt, dan lijkt het alsof je in een andere dimensie stapt van kleuren, vormen en schaduwen. Zondag 1 maart is helemaal bijzonder, dan ga ik live schilderen. Ik kijk er naar uit, maar ik vind het ook heel spannend. De inspiratie moet er natuurlijk wel zijn en ik moet mij rustig en gelukkig voelen. Alleen dan pas kan ik schilderen. Maar het gaat zeker goed komen."

Kijk voor meer informatie op www.laurameddens.com