• Jan van de Lagemaat

    Jan van de Lagemaat

Hoofdkantoor PKN misschien naar Doorn

DOORN De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) overweegt haar landelijke hoofdkantoor op termijn naar Doorn te verplaatsen. Momenteel is het landelijke dienstencentrum van de kerk nog gevestigd in Utrecht, Maar volgens een vastgoednota van de PKN zou een boerderij op landgoed Hydepark over drie tot vijf jaar wellicht mogelijkheden voor het vestigen van het kerkelijke hoofdkwartier bieden.

Michiel Schaaij

Daarnaast gaat de kerkorganisatie onderzoeken of er een extra kantoor kan worden gebouwd, naast het splinternieuwe conferentiecentrum annex zorghotel aan de Driebergsestraatweg. De Generale Synode van de PKN is afgelopen vrijdag akkoord gegaan met de vastgoednota. Overigens noemt het huisvestingsplan ook nog twee andere opties, waarbij het landelijke dienstencentrum in Utrecht blijft.

LEEGSTAND Zo kan de PKN op huizenjacht gaan in de buurt van het Centraal Station. Ook zou het voormalige militaire hospitaal aan de Haydnlaan verkocht en voor een kleiner deel terug gehuurd kunnen worden. Als gevolg van de leegloop van de kerken wordt slechts iets meer dan de helft van de huidige huisvesting door de PKN gebruikt. Een ander deel wordt verhuurd of staat leeg. Naar verwachting zet de krimp van de PKN verder door. Verder worden de bestaande werkplekken in het hoofdkantoor steeds vaker gedeeld.

OPENING Eerder deze maand werden het nieuwe conferentiecentrum en vakantieoord Nieuw Hydepark officieel geopend. Het oude gebouw was in slechte staat en werd daarom vorig jaar al gesloopt. De nieuwbouw biedt ruimte aan conferenties en bijeenkomsten, maar ook aan vakantiegangers die extra zorg nodig hebben. Senioren en mensen met een functiebeperking konden eerder in het oude Roosevelthuis op het landgoed terecht. Dat is nu samengevoegd met het kerkelijke conferentiecentrum.