• Wethouder Chantal Broekhuis reikt het vignet Gezonde School uit aan natuurouders Marrit Profittlich (l) en Liesbeth van Rijsbergen (r)

    Hubert van Zanten
  • Leerlingen groep 5/6 planten vruchtbomen in de moestuin.

    Hubert van Zanten

'Het gaat om gezonde keuzes maken'

LEERSUM Als eerste school van de Utrechtse Heuvelrug heeft Daltonschool Meander van wethouder Chantal Broekhuis het vignet Gezonde School uitgereikt gekregen. Het vignet Gezonde School is een kwaliteitskeurmerk voor scholen die werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen.

Hubert van Zanten

Wethouder Chantal Broekhuis was trots dat zij het vignet mocht uitreiken. ,,Wij zijn als gemeente hard bezig om dit uit te rollen over de scholen in de Utrechtse Heuvelrug. Vanuit de lokale voedselagenda promoten wij gezonder eten, dat moet leiden tot gezondere kinderen. Het is mooi om te zien hoe deze school hier mee bezig is."

GEZOND 100 WORDEN Schoolleider Anneke de Gier legt uit hoe het allemaal gekomen is: ,,Eigenlijk is het al twee jaar geleden begonnen. Toen hadden we een project over gezond 100 worden. Met als inspiratie de blauwe zones waar mensen gemiddeld 100 worden door een gezonde leefstijl van gezond eten, (natuurlijk) bewegen en lekker in je vel zitten. Na het project zijn we doorgegaan met de fruitdagen op school. Ook hebben we voedingslessen gegeven. "

KLIMAAT Een gezonde school is niet alleen maar gezond eten, vervolgt De Gier. ,,Het gaat ook over een gezond en veilig schoolklimaat. Alles komt daarbij aan het bod, zo moet ook het ARBO-beleid op orde te zijn. De school moet een veilige omgeving zijn. Dat geldt voor iedereen op de school, de leerkrachten, maar ook de ouders en natuurlijk de kinderen. De school moet zich verder actief inzetten tegen pesten. Kinderen die te maken hebben met gedrags-, ontwikkelings- en opvoedingsproblemen moeten door een Gezonde School snel en adequaat geholpen worden, samenwerking met andere organisaties is daarbij van groot belang en dat moet ook geregeld zijn.''

TRAKTEREN De Gier geeft aan dat het past bij de Daltonvisie om kinderen (en ouders) vooral zelf te leren de goede keuze te maken. ,,We hebben daarom geen strenge eisen, maar vooral adviezen. Behalve dan dat we vinden dat snoep echt niet op school thuis hoort. Sommige gezonde scholen hebben ook een streng traktatiebeleid. Wij hebben daar niet voor gekozen. Als wij jarig zijn, eten we tenslotte ook taart en lekkere dingen. Het gaat er juist om dat we de rest van het jaar op de 'normale dagen' de gezonde keuzes maken. Maar tegenwoordig zijn er wel ook veel leuke, gezonde traktaties. Extra goed natuurlijk!"

MOESTUIN Als aanvulling op de Gezonde School heeft Meander ook een moestuin. Deze wordt onderhouden door groep 5/6. In bijzijn van wethouder Broekhuis werden er een appelboom en een perenboom geplant door de leerlingen. Natuurouder Marrit Profittlich legt uit dat elke week een groepje van 8 leerlingen uit groep 5/6, onder leiding van twee natuurouders, drie kwartier besteden aan het onderhoud.

,,Vorige week hadden we onze eerste oogst: sla en radijsjes. Sommige kinderen hadden nog nooit radijs gegeten en waren verbaasd hoe lekker ze het vonden."

MELK UIT DE KOE Wethouder Broekhuis vult aan: ,,Als kinderen vanuit school op bezoek gaan naar de boer zijn sommigen oprecht verbaasd om te zien dat melk uit een koe komt. Zij kennen melk alleen maar uit de supermarkt en dachten dat het uit een fabriek kwam. Op deze manier leren de kinderen het best waar hun eten vandaan komt, als ze het zelf gepoot en verzorgd hebben."

Natuurouder Liesbeth van Rijsbergen geeft ook aan dat ze een insectenhotel gaan plaatsen. Ze hebben een houten kast gemaakt van meer dan meter hoog. Er moet nog wel een mooi plekje voor gevonden worden.