• De expositie van Elly Adank en Yvonne Stadt werd direct al druk bezocht.

    Pander Roskam

Expositie in Buitenlust van en door stamgasten

AMERONGEN Stamgast Ray Klaassen opende zondag 26 maart de expositie 'Buitenlust Stamgasten' met werk van Ellen Adank en Yvonne Stadt. Beide zijn al geruime tijd vaste gast op de vrijdagavond in hotel, restaurant en café Buitenlust. Zij stelden voor om een expositie te maken over de stamgasten in Buitenlust. Uitbater Paul de Roy vond dat een uitstekend idee en stelde de muren van de Rode kamer en de Deel ter beschikking voor de expositie.

 

Pander Roskam

Stadt woont sinds 1991 in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Eerst in Maarsbergen, later verhuisde ze naar Maarn. Adank woonde vanaf 1989 in Doorn, maar is later naar Maarsbergen gaan verhuizen. In Maarsbergen bleken ze de passie voor schilderen te delen. Het was het begin van een lange vriendschap, waarin niet alleen schilderen een gemeenschappelijke interesse bleek. Ook koken en Buitenlust zijn gemeenschappelijke passies.

VOORBEREIDING Adank en Stadt zijn ruim een half jaar bezig geweest met de voorbereidingen van de expositie. Schilderen doen zij beide naast een drukke baan. Stadt: ,,Het schilderen is een geweldige afwisseling en als je naar een expositie toewerkt, maak je vanzelf meer tijd vrij om te schilderen." Adank: ,,In principe hebben we de zondag om samen te schilderen. Maar de laatste weken zijn we wat vaker bij elkaar geweest om alles op tijd af te krijgen."  Stadt kwam met het thema 'Stamgasten'. ,,In dat thema kunnen we alle facetten van Buitenlust kwijt. Deze plek is een soort ontmoetingscentrum. Je kunt hier ieder moment van de dag binnenvallen, het is hier altijd druk, altijd gezellig." Adank: ,,Je kunt hier terecht voor een kop koffie, maar ook voor een lekkere hap. Ik kom hier zelf steeds weer andere mensen tegen."  

Stadt: ,,Ik werd in eerste instantie aangetrokken door de sfeer hier. Die doet mij een beetje denken aan een Engelse Pub. Als de sfeer van een plek goed is, dan voel ik me daar thuis wordt erdoor geinspireerd. Die sfeer, maar ook de sfeer van Amerongen probeer ik te vangen in mijn schilderijen." Ze komen graag naar dit dorp. ,,Er gebeurt hier heel erg veel. Ik heb hier Italiaanse les gehad bij Il Sogno, veel opgestoken over kunstgeschiedenis, huiskameropera's van Eva Kroon bezocht", zegt Stadt. ,,Er wonen hier ook veel kunstenaars, er gebeurt hier altijd wel iets", vult Adank aan. 

SIGNATUUR Op een aantal schilderijen is een klein gouden duizendpootje te zien: De signatuur van Adank. ,,Ik vind het niet leuk om mijn naam op mijn schilderijen te zetten en daarom zet ik dat logo er op. Een duizendpoot, omdat ik me een duizendpoot voel. Mijn bedrijf heet Millipedes, afgeleid van de Latijnse naam voor duizendpoot." 

De expositie is alle dagen van de week te bezoeken vanaf 09.00 uur tot laat in de avond. Buitenlust is gevestigd aan de Burg. Jhr. H. Van den Boschstraat 13 in Amerongen.

Kijk voor meer informatie op www.buitenlust-amerongen.nl.