Vergeetachtigheid

Het spook van de vergeetachtigheid heeft ook mij steeds vaker in de greep. Het is lastig, want ik herinner me nog wel heel goed hoe ik vroeger weliswaar een agenda gebruikte, maar hem lang niet altijd nodig had. Er zat een wekkertje in mijn hoofd dat geheel zelfstandig leek aan te geven dat er een belangrijk iets te doen stond. Sterker nog: meestal wist ik precies dat ik met X of Y een afspraak had en wel op locatie A of B. En omdat ik altijd iemand van de klok ben geweest (zat in de opvoeding, dank aan mijn ouders!) calculeerde dat wekkertje de benodigde reistijd ook keurig in.

Ik weet niet meer wanneer de slijtage aan de wekker toesloeg, maar tegenwoordig is het hommeles met mijn geheugen. Wat ik niet opschrijf, vergeet ik. En soms vergeet ik waar ik iets heb opgeschreven, en dan slaat de paniek toe. Het troost me dat ik niet de enige ben. Veel leeftijdgenoten (zeg maar 70+) herkennen zich in dit beeld. Het is niet voor niets dat ook wij ons bekend hebben tot de mobiele telefoons! Met een vriendelijk geluidje laten we ons bv een uur vooraf waarschuwen dat er iets belangrijks aanstaande is….

De vraag dringt zich natuurlijk op of deze vergeetachtigheid iets van doen heeft met dementie. We weten inmiddels dat het aantal mensen met dementie de komende jaren met 50 % toe zal nemen. Op dit moment hebben 20 van de duizend vrouwen van mijn leeftijd de diagnose dementie gekregen. Over een jaar of zeven zullen het er al 30 van de duizend zijn: hoe ouder we worden, hoe meer kans. We weten niet zeker of we er iets tegen kunnen doen. Wel zeker is dat er factoren zijn die de kans op het ontwikkelen van dementie groter maken: weinig sociale activiteiten of contacten, overgewicht, weinig bewegen, hoge bloeddruk, depressie etc. , aldus de website van Alzheimer Nederland.

Langs drie lijnen wordt er ook in onze gemeente veel gedaan om het taboe rond dementie te bestrijden. De gemeente Utrechtse Heuvelrug staat te boek als een dementievriendelijke gemeente. Deze week is een training 'Goed omgaan met dementie' voor het algemeen publiek van start gegaan. Daar leert men bijvoorbeeld wat de signalen van dementie zijn, en hoe je goed kunt omgaan met iemand met dementie in de verschillende fases van de ziekte. Daarnaast heeft Driebergen in De Vijver een succesvol activiteitencentrum voor dementerenden en mantelzorgers (5 dagen in de week open!) en is er een reizend Alzheimer Café, dat maandelijks een van de andere dorpskernen aandoet. Daar treffen mantelzorgers, vrienden, familie en buren van mensen met dementie elkaar in een informele sfeer, er worden ervaringen uitgewisseld, ook over de periode dat je met dementie vaak nog jaren goed kan functioneren. Tenslotte zijn er de sociale dorpsteams waar mantelzorgers terecht kunnen voor ondersteuning als dat op enig moment nodig is.

De vraag die bij mij en mijn leeftijdgenoten steeds vaker opborrelt, is of en hoe we zelf het onderscheid tussen gewone vergeetachtigheid en beginnende dementie kunnen maken. Dat brengt me in ieder geval zelf binnenkort (10 april) maar het Alzheimer Café in Maarn waar een psycholoog dat verschil uit de doeken komt doen. U bent er ook welkom.

Marjolein Copier,

Bestuurslid Seniorenplatform Utrechtse Heuvelrug

0343-442804